SAM (Software asset management)

Software asset management (SAM) is een zakelijke praktijk die betrekking heeft op het beheren en optimaliseren van de aankoop, implementatie, onderhoud, gebruik en verwijdering van softwaretoepassingen binnen een organisatie.

Volgens ITIL wordt SAM gedefinieerd als “alle infrastructuur en processen die nodig zijn voor het effectieve beheer, de controle en de bescherming van de software-assets… in alle stadia van hun levenscyclus. In wezen bedoeld om deel uit te maken van de informatietechnologieactiviteiten van een organisatie strategie, de doelstellingen van SAM zijn het verlagen van de kosten van informatietechnologie (IT) en het beperken van zakelijke en juridische risico’s met betrekking tot het eigendom en het gebruik van software, terwijl de IT-responsiviteit en de productiviteit van de eindgebruiker worden gemaximaliseerd.

SAM is vooral belangrijk voor grote bedrijven met betrekking tot de herdistributie van licenties en het beheren van juridische risico’s in verband met eigendom en verval van software. SAM-technologieën houden het verlopen van licenties bij, waardoor het bedrijf ethisch kan functioneren en binnen de software-compliance-regelgeving valt. Dit kan belangrijk zijn voor zowel het elimineren van juridische kosten in verband met licentieovereenkomstschendingen als als onderdeel van de reputatiemanagementstrategie van een bedrijf. Beide zijn belangrijke vormen van risicobeheer en zijn van cruciaal belang voor de bedrijfsstrategieën van grote ondernemingen op de lange termijn. SAM is een facet van een bredere bedrijfsdiscipline die bekend staat als IT-activabeheer, en omvat het toezicht op zowel de software als de hardware die de computers en het netwerk van een organisatie vormen.

U

HOEVEEL LICENTIES HEBBEN WE?

HOEVEEL LICENTIES HEBBEN WE IN GEBRUIK?

– zijn we compliant?
– wanneer was de laatste true-up?
– voldoet onze ict-omgeving nog aan de eisen?
– contractverlenging leverancier?

Z

ZIJN WE COMPLIANT?

WETEN WE WERKELIJK HOE WE ERVOOR STAAN?

– hebben we advies nodig?
– hebben we de versie en hoeveelheid die we nodig hebben?
– is alle hardware compatible?
– risico van boetes?

KUNT U ANTWOORD GEVEN OP DE BOVENSTAANDE VRAGEN?

Als het antwoord “JA” is, bent u klaar voor een (vriendelijke) audit. Als het antwoord “NEE” is, is het beste advies om zo snel mogelijk begeleiding te krijgen. U kunt het contactformulier gebruiken of op onderstaande link klikken en contact opnemen met John Zijlmans onze Microsoft SAM Professional.

INTERESSE IN ONZE DIENSTEN?

Ons Europese team wacht op uw telefoontje en is hier om u te helpen.
Roel Theunissen is onze Europese coördinator voor de In- & Verkoop.

Neem contact met ons op en laten we compliant zijn, binnen uw budget!

Roel Theunissen
European Sales Coördinator

Roel-Theunissen-Founder-LicencePro-Europe